Produkty tradycyjnego pochodzenia
Z definicji "produkt tradycyjny" to produkt spożywczy chroniony prawem polskim lub prawem Unii Europejskiej, wytwarzany z tradycyjnych surowców, posiadający tradycyjny skład lub sposób produkcji.
W Polsce produkty tradycyjne znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych tworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Unia Europejska obejmuje takie produkty ochroną jako produkt o Chronionej Nazwie Pochodzenia, Chronionym Oznaczeniu Geograficznym lub jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Obecnie znak taki ma około 20 polskich produktów.
Lista produktów tradycyjnego pochodzenia według województw. (stan na początek 2014 r.)
Kozi twaróg z Eufeminowa, jordanowska kiełbasa jałowcowa, obrzędowy chleb z Doliny Mrogi, masło nagawskie, polewka gruszkowa z Gałkowa czy nalewka imbirowo-cytrynowa to tylko niewielka część produktów tradycyjnego pochodzenia, które można skosztować odwiedzając region Stowarzyszenia Mroga. Bogata oferta gastronomiczna, mnogość smakowitych przekąsek i dań to niezwykła zachęta dla gości szukających dobrego smaku i tradycyjnego sposobu wyrobu produktów.
Stowarzyszenie dokłada wszelkich starań i w każdej możliwej sytuacji stara się pomóc producentom, wytwórcom produktów tradycyjno - regionalnych. Począwszy od analizy kulturowej regionu, poprzez identyfikację poszczególnych produktów, skończywszy na przygotowaniu niezbędnych dokumentów celem dokonania wpisu na ogólnopolską listę produktów - prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - stowarzyszenie, krok po kroku, konsekwentnie pomaga poprawić sytuację województwa łódzkiego w rankingu ogólnopolskim produktów tradycyjnych. Należy pamiętać, że prawie połowa z zarejestrowanych produktów województwa łódzkiego pochodzi z regionu Stowarzyszenia Mroga...
Produkty tradycyjnego pochodzenia z regionu Stowarzyszenia Mroga:
Lista produktów tradycyjnego pochodzenia według województw. (stan na początek 2014 r.)
Kozi twaróg z Eufeminowa, jordanowska kiełbasa jałowcowa, obrzędowy chleb z Doliny Mrogi, masło nagawskie, polewka gruszkowa z Gałkowa czy nalewka imbirowo-cytrynowa to tylko niewielka część produktów tradycyjnego pochodzenia, które można skosztować odwiedzając region Stowarzyszenia Mroga. Bogata oferta gastronomiczna, mnogość smakowitych przekąsek i dań to niezwykła zachęta dla gości szukających dobrego smaku i tradycyjnego sposobu wyrobu produktów.
Stowarzyszenie dokłada wszelkich starań i w każdej możliwej sytuacji stara się pomóc producentom, wytwórcom produktów tradycyjno - regionalnych. Począwszy od analizy kulturowej regionu, poprzez identyfikację poszczególnych produktów, skończywszy na przygotowaniu niezbędnych dokumentów celem dokonania wpisu na ogólnopolską listę produktów - prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - stowarzyszenie, krok po kroku, konsekwentnie pomaga poprawić sytuację województwa łódzkiego w rankingu ogólnopolskim produktów tradycyjnych. Należy pamiętać, że prawie połowa z zarejestrowanych produktów województwa łódzkiego pochodzi z regionu Stowarzyszenia Mroga...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Produkty tradycyjnego pochodzenia z regionu Stowarzyszenia Mroga:
- Kozi twaróg z Eufeminowa
- Ser żółty z Zacywilek
- Masło nagawskie
- Kaszanka jeżowska
- Czarne z Marianowa Kołackiego
- Kiełbasa nadolska tradycyjnie wędzona
- Jordanowska kiełbasa jałowcowa
- Nadolski boczek z lagi tradycyjnie wędzony
- Pasztetowa z Nadolnej w pętkach
- Szynka zapiekana w cieście z Dąbrówki Dużej
- Dymiona szynka z nogą wieprzka z Marianowa Kołackiego
- Ryba z Mrogi w śmietanie
- Nagawskie jabłka pieczone z sokiem
- Piernikowa chatka znad rzeki Mrogi
- Ciasto z bani "Kopciuszek" z Będzelina
- Róże tortowe Księżnej Łowickiej
- Chleb dmosiński wiejski na naturalnym zakwasie
- Chleb okrągły wiejski na tradycyjnych kwasach żytnich z Kołacina
- Chleb nagawski wiecznie świeży
- Chleb staropolski z Doliny Mrogi
- Obrzędowy chleb z Doliny Mrogi
- Jabłecznik rogowski
- Napoleonka księżnej Łowickiej
- Pączki ziemniaczane z Zalesia
- Miód Ziemi Brzezińskiej, Wzniesień Łódzkich i Rawki
- Dusicha znad Mrogi
- Łokotowe pierogi z mięsem bogato kraszone
- Prażoki ze słoniną i kapuśniakiem na ogonkach z Będzelina
- Zalewajka Łódzka
- Jeżowski biały barszcz z ziemniaczkami
- Gałkowska polewka gruszkowa
- Bigos witkowicki z kwaszonej kapusty
- Kapłonek (wodzionka) z Gałkowa
- Pyzy przecławskie
- Zosina kiszka ziemniaczana z Nadolnej
- Polikowe kotlety grzybowe
- Dwojak nadmrożański (kotlet schabowy)
- Nalewka owocowa dr Nowaka z Nagawek (porzeczki, żurawina, maliny, itp.)
- Nalewka wiśniowa Rogowska
- Nalewka imbirowo - cytrynowa "Łzy świętej Eufemii"
- Ratafia malinowa z Nagawek
- Ratafia
już wkrótce kolejne produkty...
Data publikacji tego materiału: Czwartek, 11 Września 2014 Godzina: 11:05.