Produkty tradycyjnego pochodzenia
Z definicji "produkt tradycyjny" to produkt spożywczy chroniony prawem polskim lub prawem Unii Europejskiej, wytwarzany z tradycyjnych surowców, posiadający tradycyjny skład lub sposób produkcji.
W Polsce produkty tradycyjne znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych tworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Unia Europejska obejmuje takie produkty ochroną jako produkt o Chronionej Nazwie Pochodzenia, Chronionym Oznaczeniu Geograficznym lub jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Obecnie znak taki ma około 20 polskich produktów.
Lista produktów tradycyjnego pochodzenia według województw. (stan na początek 2014 r.)
![Obraz](upload/obrazy/mapa_produktow_minrol.JPG)
Kozi twaróg z Eufeminowa, jordanowska kiełbasa jałowcowa, obrzędowy chleb z Doliny Mrogi, masło nagawskie, polewka gruszkowa z Gałkowa czy nalewka imbirowo-cytrynowa to tylko niewielka część produktów tradycyjnego pochodzenia, które można skosztować odwiedzając region Stowarzyszenia Mroga. Bogata oferta gastronomiczna, mnogość smakowitych przekąsek i dań to niezwykła zachęta dla gości szukających dobrego smaku i tradycyjnego sposobu wyrobu produktów.
Stowarzyszenie dokłada wszelkich starań i w każdej możliwej sytuacji stara się pomóc producentom, wytwórcom produktów tradycyjno - regionalnych. Począwszy od analizy kulturowej regionu, poprzez identyfikację poszczególnych produktów, skończywszy na przygotowaniu niezbędnych dokumentów celem dokonania wpisu na ogólnopolską listę produktów - prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - stowarzyszenie, krok po kroku, konsekwentnie pomaga poprawić sytuację województwa łódzkiego w rankingu ogólnopolskim produktów tradycyjnych. Należy pamiętać, że prawie połowa z zarejestrowanych produktów województwa łódzkiego pochodzi z regionu Stowarzyszenia Mroga...
Produkty tradycyjnego pochodzenia z regionu Stowarzyszenia Mroga:
Lista produktów tradycyjnego pochodzenia według województw. (stan na początek 2014 r.)
Kozi twaróg z Eufeminowa, jordanowska kiełbasa jałowcowa, obrzędowy chleb z Doliny Mrogi, masło nagawskie, polewka gruszkowa z Gałkowa czy nalewka imbirowo-cytrynowa to tylko niewielka część produktów tradycyjnego pochodzenia, które można skosztować odwiedzając region Stowarzyszenia Mroga. Bogata oferta gastronomiczna, mnogość smakowitych przekąsek i dań to niezwykła zachęta dla gości szukających dobrego smaku i tradycyjnego sposobu wyrobu produktów.
Stowarzyszenie dokłada wszelkich starań i w każdej możliwej sytuacji stara się pomóc producentom, wytwórcom produktów tradycyjno - regionalnych. Począwszy od analizy kulturowej regionu, poprzez identyfikację poszczególnych produktów, skończywszy na przygotowaniu niezbędnych dokumentów celem dokonania wpisu na ogólnopolską listę produktów - prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - stowarzyszenie, krok po kroku, konsekwentnie pomaga poprawić sytuację województwa łódzkiego w rankingu ogólnopolskim produktów tradycyjnych. Należy pamiętać, że prawie połowa z zarejestrowanych produktów województwa łódzkiego pochodzi z regionu Stowarzyszenia Mroga...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Produkty tradycyjnego pochodzenia z regionu Stowarzyszenia Mroga:
- Kozi twaróg z Eufeminowa
- Ser żółty z Zacywilek
- Masło nagawskie
- Kaszanka jeżowska
- Czarne z Marianowa Kołackiego
- Kiełbasa nadolska tradycyjnie wędzona
- Jordanowska kiełbasa jałowcowa
- Nadolski boczek z lagi tradycyjnie wędzony
- Pasztetowa z Nadolnej w pętkach
- Szynka zapiekana w cieście z Dąbrówki Dużej
- Dymiona szynka z nogą wieprzka z Marianowa Kołackiego
- Ryba z Mrogi w śmietanie
- Nagawskie jabłka pieczone z sokiem
- Piernikowa chatka znad rzeki Mrogi
- Ciasto z bani "Kopciuszek" z Będzelina
- Róże tortowe Księżnej Łowickiej
- Chleb dmosiński wiejski na naturalnym zakwasie
- Chleb okrągły wiejski na tradycyjnych kwasach żytnich z Kołacina
- Chleb nagawski wiecznie świeży
- Chleb staropolski z Doliny Mrogi
- Obrzędowy chleb z Doliny Mrogi
- Jabłecznik rogowski
- Napoleonka księżnej Łowickiej
- Pączki ziemniaczane z Zalesia
- Miód Ziemi Brzezińskiej, Wzniesień Łódzkich i Rawki
- Dusicha znad Mrogi
- Łokotowe pierogi z mięsem bogato kraszone
- Prażoki ze słoniną i kapuśniakiem na ogonkach z Będzelina
- Zalewajka Łódzka
- Jeżowski biały barszcz z ziemniaczkami
- Gałkowska polewka gruszkowa
- Bigos witkowicki z kwaszonej kapusty
- Kapłonek (wodzionka) z Gałkowa
- Pyzy przecławskie
- Zosina kiszka ziemniaczana z Nadolnej
- Polikowe kotlety grzybowe
- Dwojak nadmrożański (kotlet schabowy)
- Nalewka owocowa dr Nowaka z Nagawek (porzeczki, żurawina, maliny, itp.)
- Nalewka wiśniowa Rogowska
- Nalewka imbirowo - cytrynowa "Łzy świętej Eufemii"
- Ratafia malinowa z Nagawek
- Ratafia
już wkrótce kolejne produkty...
Data publikacji tego materiału: Czwartek, 11 Września 2014 Godzina: 11:05.