Jabłecznik rogowski
Zgłaszający:
Koło Gospodyń Wiejskich w Olszy/Rogowie Wsi, gm. Rogów
Jabłecznik to ciasto, rodzaj szarlotki, czyli ?Placek z kruchego ciasta przełożony jabłkami?. [Halbański 1987:178] W literaturze etnograficznej podkreśla się, że po drugiej wojnie światowej w pożywieniu chłopskim zaszły bardzo duże zmiany; z jednej strony wzrósł dobrobyt i zrozumienie dla racjonalnego odżywiania, z drugiej zmiany spowodowały mechanizacja rolnictwa i zarzucenie przez kobiety pracochłonnych robot związanych np. z tkactwem. Mogły one teraz poświęcić więcej czasu na potrzeby gospodarstwa domowego. Wzrósł jednocześnie poziom oświaty, rozwój organizacji kobiecych, gdzie kobiety miały możliwość korzystania z instruktażu dotyczącego gotowania, pieczenia i robienia przetworów. [Dekowski 1979:217] Nadszedł czas, w którym ?Coraz bardziej zanika zwyczaj pieczenia chleba i wyrobu masła sposobem domowym. [...] Piecze się natomiast w domu na dni świąteczne ciasto i to dość często nadziewane serem, makiem względnie jabłkami?. [ Dekowski 1979:217] Jeden z pierwszych przepisów jabłecznika, czyli szarlotki w kruchym cieście można znaleźć w jednej z najpopularniejszych książek kucharskich, której pierwsze wydanie ukazało się w 1860 roku, 365 obiadów Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Tradycje te kultywuje KGW w Olszy/Rogowie Wieś, tym bardziej, iż gmina Rogów słynie z sadownictwa, a w tym z jabłek.
Data publikacji tego materiału: Czwartek, 11 Września 2014 Godzina: 10:22.