Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Używane one są do określenia statystyk odwiedzin naszego serwisu. Nie pobieramy żadnych informacji o naszych czytelnikach. Twoja przeglądarka domyślnie przechowuje pliki cookie - pamiętaj o tym. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki.

Zgadzam się - schowaj ten komunikat
Logo
Baner Strategia Budujemy Strategię Baner Strategia Baner Strategia
Baner Projekty
Baner Kontakt


Dwojak nadmrożański (kotlet schabowy)

Zgłaszający:

Bar ?Duet?, Lucyna Ciach, Bogusława Sołtysiak, gm. Koluszki

Historycy piszą, że w XVII i XVIII wieku w Polsce środkowej mięsa jedzono bardzo mało. Stosunkowo więcej spożywano go w XVI wieku i w pierwszej połowie XVIII wieku, później konsumpcja jego gwałtownie zmniejszyła się. Schab podzielony na kotlety i smażony rozpowszechnia się na polskiej wsi po drugiej wojnie. Dziś na większości wesel w Polsce kotlety schabowe są nieodzownym daniem. Na Śląsku uważają, że ?bez schabowych nie ma wesela?. [Szromba- Rysowa1988:82] Grzyby natomiast są specyficznym produktem, mającym pewien sens symboliczny. Zostały one przez ludność wiejską naznaczone piętnem niezwykłości jako dobra ukradzione mieszkańcom innego, pozaziemskiego świata. Obowiązkowe spożywanie grzybów na Słowiańszczyźnie [Bohdanowicz 1996:57] podczas niektórych świąt wynika stąd, że rośliny te mają współtworzyć charakter biesiady zamieniając ją w ucztę spożywaną razem z duchami. Dlatego obowiązkowo wchodzą w skład Wigilii. Na zapasy grzyby suszono lub kiszono. W kuchni staropolskiej przyrządzano grzyby na wiele sposobów jako danie główne lub przystawkę, używano jako dodatek do sosów i zup. Były niezastąpionym dodatkiem do pieczeni, obowiązkowym składnikiem kapusty i bigosu. Badacze kuchni staropolskiej piszą, ze ?Często jeden tylko suszony grzyb <ratował> mdłą zupę lub sos, nie ilość bowiem grzybów decyduje o kulinarnym sukcesie, lecz trafność w ich dozowaniu. Bez przesady można powiedzieć, że szlachetny aromat grzybów, czasem zaledwie wyczuwalny, jak <złota nić> przewijał się przez setki potraw nadając im ów niepowtarzalny <polski> charakter? [Lemnis, Vitry 1986:88]. ?Bez przesady można powiedzieć, że szlachetny aromat grzybów, czasem zaledwie wyczuwalny, jak <złota nić> przewijał się przez setki potraw nadając im ów niepowtarzalny <polski> charakter?. [Lemnis, Vitry 1986:88] I tym właśnie, typowo polskim smakiem cieszą się kotlety schabowe nadziewane grzybami w Barze ?Duet? w Koluszkach. Wykonywane od lat w regionie, w koluszkowskim barze ze względu na swą tradycję i specyfikę przyjmują nazwę ?Duet? lub związaną z regionem ?dwojak nadmrożański?.

Data publikacji tego materiału: Czwartek, 11 Września 2014 Godzina: 10:58.

Projekt i wykonanieWebInspiracje

Banery