Napoleonka Księżnej Łowickiej
Zgłaszający:
Zakład Cukierniczy Grzegorz Szychowski, Jeżów
Napoleonki to ?ciastka z francuskiego ciasta przełożone kremem przyrządzanym na gorąco z mleka, żółtek, cukru i mąki ziemniaczanej z dodatkiem wanilii. [Halbański 1987:121] Ciasto francuskie to rodzaj ciasta o specyficznej dwuwarstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków. Otrzymuje się je poprzez połączenie dwóch rodzajów ciast. Ciasto podstawowe robi się z maki pszennej, jaj, soli, octu lub kwasku cytrynowego. Drugie ciasto to ciasto maślane. Z ciasta francuskiego robi się ciastka napoleonki. Krem zaś jest rodzajem zimnego deseru, który przygotowuje się z ?mleka, żółtek, piany ubitej z białek, kremowej śmietanki, żelatyny, z dodatkiem zmiażdżonych owoców [?]? [Halbański 1987:90] i służy on do przekładania tortów i ciastek. W książce kucharskiej z XIX wieku zapisano radę dla gospodyń, by ?przy robieniu kremów pilnować gotowania śmietany, bo jeżeli się zagotuje z żółtkami, to się zwarzy, jeżeli za mało ognia to nie będzie rosnąć i przybywać, a krem nie będzie pulchny?. [Ćwierczakiewiczowa 1988:214] W staropolskiej kuchni w XV i XVI wieku jeszcze nie przywiązywano wagi do deserów, jednak podawano owoce i konfitury. Z czasem desery stały się obowiązkowe i coraz bardziej wymyślne. W drugiej połowie XVIII wieku na stołach szlacheckich i dworskich pojawiają się ciasta francuskie. Jednakże ciasta te, jak i inne wyszukane desery należały do potraw luksusowych. Na przykład w okresie międzywojennym na wsi Łowickie pojawiają się nowe potrawy, a wśród nich serniki, makowce, ciasta drożdżowe oraz ciastka. [Dekowski 1968:199] Napoleonka Księżnej Łowickiej produkowana jest w Jeżowie w cukierni, która jej sposobu i receptury wyrobu nie zmienia od 1980 roku.
Data publikacji tego materiału: Czwartek, 11 Września 2014 Godzina: 10:22.