Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Używane one są do określenia statystyk odwiedzin naszego serwisu. Nie pobieramy żadnych informacji o naszych czytelnikach. Twoja przeglądarka domyślnie przechowuje pliki cookie - pamiętaj o tym. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki.

Zgadzam się - schowaj ten komunikat
Logo
Baner Strategia Baner Strategia
Baner Projekty
Baner Kontakt


Łokotowe pierogi z mięsem bogato kraszone

Zgłaszający:

Bar ?Gościniec?, Ireneusz Adamczyk, Wola Łokotowa, gm. Jeżów

Pierogi to potrawa, która przypuszczalnie wywodzi się z się z dawnej ludowej kuchni słowiańskiej, a która zdobyła ogromną i trwałą popularność w kuchni polskiej, zarówno wiejskiej, jak i miejskiej. [Lemis, Vitry 1986:306] Pierogi robi się ?z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawanego w kwadraty lub krążki z zawiniętym w nie farszem. Ciasto powinno być miękkie i ciągliwe, aby łatwo było je formować i zlepiać. Farsz może być przyrządzony z mięsa, kapusty, ziemniaków wymieszanych z twarogiem, kaszy, grzybów, owoców itp.? [Halbański 1987:136] W Łowickiem ?pierogi były zwykle bardzo duże, najczęściej okrągłe, rzadziej półokrągłe. Ciasto wygniatano z żytniej maki, niekiedy z pszennej lub jęczmiennej. [Dekowski 1968:107] Brzegi uformowanych pierogów po przecięciu kwartą lub garnuszkiem zlepiano i z lekka zakręcano, by nie rozlepiły się w czasie gotowania. [Dekowski 1968:107] Pierogi gotowano w wodzie lub smażono w garnku na oleju albo też pieczono w piecu na brytfannie. [Dekowski 1968:107] W Kuchni staropolskiej znajdujemy wzmiankę w przepisie na pierogi ?Pierogi z mięsem polewa się przeważnie stopioną słoniną ze skwarkami. Pierogi z mięsem są bardzo cenionym daniem kuchni polskiej.? [Lemis, Vitry 1986:311] Natomiast w Leksykonie sztuki kulinarnej jest napisane, że ?pierogi są specjalnością kuchni polskiej.? [Halbański 1987:136] Były wykonywane przez nasze prababcie, babcie i mamy, przepisy były przekazywane z pokolenia na pokolenie w formie ustnej. Pierogi były potrawą codzienna z wyjątkiem pierogów z kapustą i grzybami, które były przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Pierogi z mięsnym nadzieniem były wykonywane początkowo tylko w niedzielne obiady lub z okazji uroczystości rodzinnych, okraszone i z dodatkiem kapusty zasmażanej. Tradycyjne pierogi z mięsem bogato kraszone zajmują stałe miejsce w ofercie ?Gościńca?, jako jedna z pozycji menu na niedzielny obiad.

 

 


Data publikacji tego materiału: Czwartek, 11 Września 2014 Godzina: 10:21.

Projekt i wykonanieWebInspiracje

Banery