Rusza nabór do konkursu Tygiel Smaków 2014
W bieżącym roku podczas VII Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2014, które odbędą się w dniach 3-5 października w Hali Expo-Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi.
- VII wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków
- IV konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego Tradycyjne smaki regionu
- IV warsztaty dla szefów kuchni z terenu województwa łódzkiego oraz pokaz kulinarny.
piątek 3 października 2014 roku
godz. 11.00 ? rozpoczęcie pracy komisji konkursowej
godz. 16.30 ?wręczenie nagród
Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu.
W konkursie wezmą udział producenci ze zgłoszonymi produktami. Ostateczna liczba będzie znana po wykonaniu badań produktów przez Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi.
Produkty będą zgłaszane w następujących kategoriach:
- mięso świeże oraz produkty mięsne
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
- gotowe dania i potrawy
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
- inne produkty w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.
Nagrodami w konkursie są rzeźby autorstwa znanej łódzkiej rzeźbiarki Zofii Władyki-Łuczak. W poszczególnych kategoriach przyznawane są ?Tygielki Smaków?. Nagrodą główną jest ?Tygiel Smaków? przyznawany jednemu, wyjątkowemu produktowi, który, zdaniem Komisji Konkursowej, ma potencjał i może stać się marką regionu.
piątek 3 października 2014 roku
godz. 10.30 ? losowanie kolejności gotowania, rozpoczęcie pracy Jury
godz. 16.00 ? wręczenie nagród
Konkurs ma za zadanie zwróceniu uwagi uczniów szkół gastronomicznych ? przyszłych szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restauracyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki Łódzkie.
Organizatorzy konkursu współpracują przy realizacji tego projektu z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych ?Polska Ekologia? i szefami kuchni związanymi z tym stowarzyszeniem.
Stowarzyszenie ?Polska Ekologia? powstało w 2006 roku i skupia producentów i przetwórców żywności ekologicznej. Stowarzyszenie jest organizacją działająca na rzecz polskiego rolnictwa ekologicznego. Głównymi celami ?Polskiej Ekologii? są: promocja polskiej żywności ekologicznej oraz edukacja zarówno producentów jak i konsumentów.
Stowarzyszenie współpracuje z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, z którym wspólnie uczestniczy w targach na całym świecie, w tym w najbardziej prestiżowych targach Biofach w Norymberdze oraz Salonie Del Gusto w Turynie. W zakres działalności Stowarzyszenia wchodzi organizacja konferencji i szkoleń rolników oraz producentów dotyczących rolnictwa i żywności ekologicznej, a także promocja w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Polska Ekologia jest propagatorem wiedzy o żywności ekologicznej wśród młodych ludzi. Przekazywanie wiedzy stowarzyszenie zaczyna od najmłodszych w przedszkolach, poprzez młodzież w technikach i szkołach zawodowych o profilach związanych z żywnością i żywieniem człowieka.
Stowarzyszenie szczyci się doświadczeniem w przeprowadzaniu szkoleń. Zajmuje się szkoleniem kół gospodyń wiejskich i namawianiem ich do powrotu do żywności tradycyjnej i regionalnej. W ramach tej działalności organizowana jest corocznie impreza pod nazwą ?Pożegnanie lata w Rudawce Rymanowskiej? podczas której ?Polska Ekologia? prowadzi konkursy dla kół gospodyń wiejskich i szkół gastronomicznych. Organizowane są również szkolenia dla pracowników sklepów z żywnością ekologiczną w celu podniesienia świadomości sprzedawców, a co za tym idzie konsumentów.
IV warsztaty dla szefów kuchni z terenu województwa łódzkiego oraz pokaz kulinarny
sobota 4 października 2014 roku
godz. 10.30-12.30 ? warsztaty
godz. 13.30-15.00 ? pokaz
Warsztaty i pokaz kulinarny mają na celu zwróceniu uwagi szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restauracyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki Łódzkie.
FUNDUSZE EUROPEJSKIE DLA ROZWOJU REGIONU ŁÓDZKIEGO
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego
Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu samorządu województwa
łódzkiego.
Źródło:
tekst zaczerpnięto z: http://lodzkie.pl
zdjęcie pochodzi z: http://targi.lodz.pl
Data publikacji: Czwartek, 21 Sierpnia 2014. Godzina: 11:27.