Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Używane one są do określenia statystyk odwiedzin naszego serwisu. Nie pobieramy żadnych informacji o naszych czytelnikach. Twoja przeglądarka domyślnie przechowuje pliki cookie - pamiętaj o tym. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki.

Zgadzam się - schowaj ten komunikat
Logo
Baner Strategia Budujemy Strategię Baner Strategia Baner Strategia
Baner Projekty
Baner Kontakt

Tutaj jesteś: Strona główna | Aktualności

Aktualności

Finał Warsztatów Kulinarnych już za nami !!!

Emocje jeszcze nie opadły, dlatego to najlepszy moment, żeby podsumować całe przedsięwzięcie jakim były organizowane przez nasze stowarzyszenie Warsztaty Kulinarne… Całe przedsięwzięcie rozpoczęło się 15 stycznia cyklem dwudniowych warsztatów zorganizowanych kolejno w każdej z gmin członkowskich stowarzyszenia: w Świetlicy Wiejskiej w Redzeniu, Świetlicy Wiejskiej w Małczewie.....

Całe przedsięwzięcie rozpoczęło się 15 stycznia cyklem  dwudniowych warsztatów zorganizowanych kolejno w każdej z gmin członkowskich stowarzyszenia: w Świetlicy Wiejskiej w Redzeniu, Świetlicy Wiejskiej w Małczewie, Ochotniczej Straży Pożarnej w Rogowie, Miejskim Ośrodku Kultury w Jeżowie i Miejskim Domu Kultury w Brzezinach. Łącznie w całym wydarzeniu wzięło udział 15 organizacji, dla których tak naprawdę powstał cały projekt.

Cały cykl warsztatów poprowadził  Artur Nijakowski  - kucharz i szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, którego panie z KGW i innych organizacji obdarzyły wielką sympatią i przyjęły wiele jego cenny uwag i trików kulinarnych.

Punktem kulminacyjnym stał się Finałowy Konkurs, który odbył się 12 lutego w Zespole szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach. Wzięło w nim udział pięć organizacji/KGW wyłonionych w konkursach, jakie odbywały się w każdej z gmin: Miasto Brzeziny, gmina Brzeziny, Koluszki, Rogów, Jeżów. Tematem Finałowego Konkursu było przygotowaniu dania wegetariańskiego w czasie 1,5 godziny, następnie zaprezentowanie go i podanie jurorom, którzy oceniali każdą potrawę według podanych kryteriów: smak, konsystencja, wygląd oraz wykorzystanie składników i czystość na stanowisku pracy. Każde z pięciu dań prezentowało się znakomicie, dobry humor nie opuszczał finalistek, a wybór był niezwykle trudny. Po degustacji jurorzy udali się na narady, po których zostały ogłoszone wyniki:

I miejsce i bony zakupowe o łącznej wartości 1600 zł  zdobyło KGW „Dąbrowianki” a popisowe danie, które zagwarantowało zwycięstwo to tofu w tempurze podane z gotowanym ryżem i sosem sojowo-sezamowym

II miejsce i bony zakupowe o wartości 1400 zł wywalczyły gospodynie z KGW Przybyszyce znakomitym żurem na białej kapuście podanym z prażuchą i jajkiem sadzonym

III miejsce i bony zakupowe o wartości 1200 zł otrzymało KGW przy OSP Rogów, a danie, które zagwarantowało ostatnie miejsce na podium to pieczone ziemniaki faszerowane podane na sosie beszamelowym z oliwą szpinakową

Na IV miejscu z nagrodą w postaci bonów o wartości 700 zł znalazło się  Stowarzyszenie Seniorów „Integracja”, którego reprezentantki zaserwowały łososia w sosie teriyaki z sezamem,  ryżem oraz sałatką z marchwi,

V miejsce i bony o wartości 500 zł przypadło KGW Leosin i ich kluseczkom „golaskom” z serka ricotta podanym z masłem szałwiowym i sosem pomidorowym.

Trzeba jednak zaznaczyć, iż tego dnia nie było przegranych, powiem wszystkie pozostałe organizacje biorące udział w projekcie zostały obdarowane bonami zakupowymi o wartości 300 zł.

Serdeczne podziękowania dla Szanownego Jury: Starosty Brzezińskiej Renaty Kobiery, Burmistrz Miasta Brzeziny Ilony Skipor, Burmistrza Jeżowa Mariusza Guzickiego, Zastępcy Burmistrza Koluszek Krystyny Lewandowskiej, Wójta Gminy Rogów Daniela Kołady, Sekretarza Gminy Brzeziny Radzisława Kamińkiego. Dziękujemy również Dyrektorowi Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach Mariuszowi Nyk oraz pracownikowi szkoły Izabeli Dziedzińskiej, za udostępnienie sali szkolnej wraz z zapleczem kuchennym.

Specjalne podziękowania należą się Arturowi Nijakowskiemu – szefowi kuchni, który przeprowadził uczestniczki warsztatów przez wiele ciekawych zakątków sztuki kulinarnej i stworzył niepowtarzalny klimat w kuchni.

Wiele emocji, dobrego humoru i pysznego gotowania już za nami. Ale to jeszcze nie koniec, powiem w najbliższym czasie powstanie publikacja dokumentująca całe przedsięwzięcie, w której ukażą się między innymi przepisy na wyśmienite potrawy jakie powstały podczas trwania warsztatów oraz zdjęcia z całego wydarzenia. Będziemy o tym informować na bieżąco.

 

 

 

 
 

Przedsięwzięcie realizowane jest w ramach operacji własnej pn. „Organizacja warsztatów kulinarnych dla KGW i organizacji” w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego PROW na lata 2014 – 2020.



Data publikacji: Czwartek, 15 Lutego 2024. Godzina: 14:23.

Wróć do przeglądania wszystkich newsów

Do góry
  • Logo

  • Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Społeczności Lokalnej "Mroga"

    11 Listopada 65, 95-040 Koluszki, Polska
    gmina: Koluszki, powiat: łódzki wschodni, województwo: łódzkie

    Tel.: 44 714 58 32
    Faks: 44 714 58 32
    E-mail: stowarzyszenie.mroga@wp.pl
    Strona: www.mroga.pl

  • Wszelkie prawa zastrzeżone
    Copyrights © 2013-2024 dla Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Społeczności Lokalnej "Mroga".

Projekt i wykonanieWebInspiracje

Banery