Warsztaty Kulinarne III
III Warsztaty Kulinarne – tym razem w gminie Rogów - już za nami. Miejscem spotkań przez te dwa dni była Świetlica Wiejska przy OSP w Rogowie, gdzie spotkały się trzy koła: KGW Marianów Rogowski, KGW Wągry oraz KGW przy OSP w Rogowie.
Tym razem królowała kuchnia wegetariańska i wegańska, a kolorowe warzywa cieszyły oko i podniebienie. Tradycyjnie już pierwszego dnia szef kuchni – Artur Nijakowski wprowadzał panie w tajniki kuchni, w której główną rolę odgrywały warzywa. Drugiego dnia odbył się konkurs na najsmaczniejszą potrawę. Jury z gościnnym udziałem Wójta gminy Rogów Daniela Kołady, Starosty Brzezińskiego Renaty Kobiery oraz Urszuli Styczyńskiej Kowalskiej z ŁODR musiało podjąć bardzo trudną decyzję, ponieważ wszystkie dania były bardzo smaczne i pięknie zaprezentowane. Po burzliwej naradzie jurorzy wyłonili zwycięskie danie: tort naleśnikowy ze szpinakiem i fetą podany z sosem grzybowym z opieniek przygotowany przez KGW przy OSP Rogów. Tradycyjnie już na drugim miejscu ex eaquo znalazły się: KGW Wągry, które zaprezentowało żeberka w dżemie z dzikiej róży i ketchupie, podane na kluskach kładzionych z warzywami oraz KGW z Marianowa Rogowskiego ze swoim popisowym daniem – kremem dyniowym podawanym z grzankami czosnkowymi.
Było pyyyysznie!!!!
Przedsięwzięcie
realizowane jest w ramach operacji własnej pn. „Organizacja warsztatów
kulinarnych dla KGW i organizacji” w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie
na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego
przez społeczność” objętego PROW na lata 2014 – 2020.
Data publikacji: Piątek, 26 Stycznia 2024. Godzina: 13:17.