Za nami II warsztaty kulinarne dla KGW i organizacji
Tym razem spotkaliśmy się w Świetlicy Wiejskiej w Małczewie, a gminę Brzeziny reprezentowały 3 Koła Gospodyń Wiejskich: KGW Jordanowianki, KGW Dąbrowianki oraz KGW z Adamowa i Małczewa, które połączyły swe siły i stworzyły jedną drużynę.
Pierwszego dnia uczestniczki przygotowywały pod okiem szefa kuchni – Artura Nijakowskiego pyszne dania główne, przekąski i smakowite desery. Drugiego dnia odbył się konkurs, który okazał się najtrudniejszym elementem tych warsztatów. Poziom był bardzo wyrównany a dania wyjątkowo pyszne, dlatego jurorzy – z gościnnym udziałem Sekretarza Gminy Brzeziny Radzisława Kamińskiego oraz Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Przecławiu Jolanta Białek, mieli wyjątkowo trudne zadanie. Ostatecznie zgodnie z regulaminem wyłoniono zwycięskie danie. Wygrały Dąbrowianki, które przygotowały zupę krem z pomidorów i czerwonej soczewicy oraz łososia w glazurze miodowo-maślanej z nutą chrzanu i limonką. Drugie miejsce ex eaquo zdobyły Jordanowianki, które zaserwowały łososia pieczonego w liściu bananowca podanego na puree z rozmarynem i tymiankiem i aksamitnym sosem z mango oraz KGW z Małczewa i Adamowa, które przygotowało pyszne domowe pierogi w dwóch odsłonach – z mięsem i kaszą oraz szpinakiem i fetą. Było pysznie, pachnąco, kolorowo i bardzo sympatycznie. Te dwa dni zdominowała bardzo przyjazna i domowa atmosfera, a pomimo konkursu i reguł, jakie ze sobą niesie, nie dało się odczuć rywalizacji.Przedsięwzięcie realizowane jest w ramach operacji własnej pn. „Organizacja warsztatów kulinarnych dla KGW i organizacji” w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego PROW na lata 2014 – 2020.
Data publikacji: Poniedziałek, 22 Stycznia 2024. Godzina: 13:41.